Este un subiect ce merită atenţia a noastră a tuturor. De ce 2012? În calendarul maiaş există un început care este majoritar acceptat ca fiind 13 august 3114 Î.H., dar pus sub semnul întrebării de alţii. Sunt mai multe sisteme de calcul a calendarului, respectiv a începutului Calendarului Lung (căci există si un calendar scurt). Cea mai uzitată este cea numită GMT (Goodman Martinez Thomson). Se realizează o corelaţie între calendarul maiaş şi calendarul gregorian. Dar trebuie avut în vedere că gregorianul a fost introdus în anul 1582 D.H.. Aşadar, se extind datele în trecut prin datele calendarului iulian. Marele Ciclu are 5126 de ani.
Un simplu calcul ne arată ca data de sfârşit este 2012. Mai exact 21 decembrie 2012.
În cartea “Profeţiile maya pentru 2012” a lui Gerald Benedict sunt prezentate câteva din profeţiile ce au legatură cu sfârşitul Marelui Ciclu. Toate se bazează pe transformarea interioară a omului. Într-una dintre ele se spune “...iniţiere în învăţătura cosmică, prin care oamenii vor putea atinge o înaltă stare spirituală, pentru ca ei înşişi să devină Kukulcan”. Trebuie precizat că Kukulcan este Domnul Luminii, ceea ce este Isus pentru creştini.
Acest Mare Ciclu este structurat pe 13 Zile (sau Ceruri), de fapt şapte Zile şi şase Nopţi , o Zi având aproximativ 395 ani. Maişii aveau un calendar ciclic şi nu unul liniar cum este calendarul Gregorian. Şi mai important este că acest calendar al maiaşilor nu este doar astronomic cum este cel Gregorian ci este şi sacru si predictiv. El prezintă datele importante asupra vieţii pe Pamânt. Modificările ce au avut loc în istorie au fost prezise de calendarul mayaş. De exemplu în cel de-al prin jurul anului 434 D.H.(începutul celui de-al 10 cer sau a cincea noapte) hunul Attila a atacat Europa centrala şi a împins triburile germanice sa prade Roma ceea ce a determinat caderea Imperiului Roman. Trebuie spus că zilele au caracter pozitiv iar nopţile au caracter negativ. Şi exemplele pot continua.
Carl Johan Calleman în cartea sa “Calendarul mayaş şi transformarea conştiinţei” studiază şi ciclurile scurte (tzolkin). De asemenea el este împărţit în şapte Zile si şase Nopţi. Conform acestui calendar, ca şi a celui Aztec, sunt mai multe cicluri de creaţie printre care Ciclul Naţional care a început în anul 3115 Î.H., Ciclul Planetar care a început în anul 1755 D.H., Ciclul Galactic care a început în anul 1999 şi Ciclul Universal care va începe în anul 2011, în februarie. Ceea ce este interesant este că acest ultim Ciclu se va sfârşi tot în anul 2011, mai exact in 28.oct.2011.
Se pare că transformările vor avea loc la nivel de conştiinţă umană şi vor culmina cu renunţarea la conştiinţa duală, caracteristică Ciclului Galactic, în care ne aflăm încă.
Va fi ciclul în care omul va atinge Iluminarea. Va domni pacea interioară şi iubirea. Schimbările ce vor avea loc vor fi interioare şi mai puţin importante exterioare. Din 2011 până în 2012 este posibil ca oamenii să caute modalităţi de adaptare la noua Conştiinţă cosmică. Acesta este sfârşitul ciclurilor. Nouă cicluri de toate şi atât. Ce va urma după 2012 dacă va începe un nou şir de cicluri sau nu va mai începe nimic, vom afla în curând.