"Fiţi, dar, voi desăvârşiţi precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este".


Matei 5:48

vineri, 30 decembrie 2011

"realitatea" iluzorie

Ma uitam ieri la un documentar pe Discovery. Si acolo se facea o analogie intre lumea virtuala de pe calculator si lumea “reala” pe care o traim sau o existam, in functie de stadiul nostru de evolutie. Si spre surprinderea mea, am inteles dintr-un alt unghi, ce spuneau maestrii indieni despre aceasta lume iluzorie. Aceasta Maya.
Daca te joci un joc pe calculator, oricat de real ar parea acest joc, vei vedea ca, daca faci zoom pe imagine ca este alcatuita din pixeli. Si atunci, la acel zoom, vei intelege ca acel joc nu este decat un joc si nicidecum o realitate.
Partea interesanta este ca acelasi lucru putem face cu lumea inconjuratoare, cu aceasta “realitate” pe care o traiesc cu totii. Am citit o carte despre fizica cuantica povestita de doi fizicieni americani ai vremilor noastre pe intelesul tuturor. Si spre surprinderea mea, placuta de altfel, acolo se spune ca tu determini realitatea a ceea ce vezi prin observare. Sa fiu mai explicit un pic. Daca iei doi atomi si ii trimiti in alta locatie decat locatia initiala, tu vei determina, prin observare, daca acei atomi vor fi impreuna sau despartiti (intr-o o aceeasi cutie sau in cutii diferite). Deci, daca tu faci observarea tu vei determina unde se afla acei atomi. Pana atunci, adica, pana tu vei face observarea, ei se afla in toate locurile posibile in acelasi timp. Suna ciudat, nu? Dar este perfect adevarat. La nivel macroscopic se intampla exact la fel. Din pacate nu exista un aparat experimetal atat de mare incat sa se poata experimenta acestea la nivel macroscopic. Dar, intelegand ca ceea ce este macroscopic exista prin ceea ce este microscopic, atunci, evident ca daca atomii sunt in stare, sa spunem, nediferentiata, atunci si obiectul pe care in constituie va avea aceeasi proprietate. Aici intervine insa o mica exceptie, dar nu intram in amanunte.
Revenind la “realitatea” noastra...
Daca vom face “zoom”, asa cum am facut la nivelul unui joc pe calculator, pe un obiect macroscopic si “realitatea” pe care o traiesti ce vei vedea?  Un mare NIMIC.
Hadeti sa vedem de ce. Sa zicem ca facem un “zoom” unei mese din casa voastra. Vezi si o poti ridica pe acea masa. Este solida, si este din lemn(sau dupa caz). Ok. Daca mergem mai adanc, inauntrul ei, acel lemn este alcatuit din molecule, acele molecule sunt alcatuite din atomi, acei atomi sunt alcatuiti din particule subatomice. Dupa cum stim, particulele subatomice(electoni, neutroni, protoni, quarci, bosomi) sunt de fapt niste energii. Poti vedea energia? Ei bine, nu. In anumite conditii se poate deduce. Revenind, daca faci “zoom” pe materia ce te inconjoara in “realitatea” ta, vei ajunge in cele din urma la energie. Si practic materia dispare.
Seamana cu zoom-ul din jocuri nu, unde nu se mai vede nimic. Asa cum jocul pe calculator este iluzoriu, asa si aceasta “realitate” este iluzorie. Si practic si tu ca fiinta unama alcatuita dn materie esti iluzoriu. Un singur lucru ramane stabil si sigur. Fiinta ta.

Un comentariu:

  1. Sanatate, pace, dragoste, fericire si puterea Luminii sfinte ! >:D<

    La multi ani !

    RăspundețiȘtergere