"Fiţi, dar, voi desăvârşiţi precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este".


Matei 5:48

duminică, 5 februarie 2012

despre chakre

Chakra este o denumire în sanscrită ce înseamnă roată, disc”. În contextul corpului omenesc, chakra înseamnă centru energetic. Fiecare chakră corespunde unui anumit nivel de constiinţă, fiind sensibile la anumite culori, sunete, cristale, mantre, arome.

Se cunosc un număr de şapte chakre principale, dar există şi foarte multe chakre secundare (ale umerilor, ale palmelor, ale picioarelor, a inimii, ficatului,etc). Cele principale sunt legate între ele prin canalul central Sushumna, ce se află localizat de-alungul coloanei vertebrale. In zona chakrei inferioare, se află sarpele Kundalini, energia latentă a creativităţii conştiente. Când acesta este trezit, poate să urce de-alungul canalului Sushumna, până când ajunge la nivelul chakrei superioare, chakra coroanei, determinand iluminarea.

Chakrele în sine nu au energie. Ele preiau energia din mediul înconjurător, permitându-le astfel o functionare bună.

Există pe lângă cele şapte chakre principale şi o mulţime de chakre secundare. Unii spun că ar fi câteva sute. Cele mai importante ar fi cele ale mâinilor, tălpilor, urechilor, ochilor.

Chakrele au proiecţie dorsală, exceptând prima si ultima chakră şi se rotesc continu, cu alternanţă, în sens orar şi antiorar. Fiecare chakră funcţionează pe şapte niveluri, pornind de la material la spiritual. Când ajunge la un nivel foarte mare, are loc un fenomen majestuos şi anume ridicarea şarpelui Kundalini până în creştetul capului, la nivelul chakrei coroanei şi apare aşa numita floarea cu o mie de petale”. Iluminarea. Atingerea lui Dumnezeu. Întoarcerea în sânul lui Dumnezeu. Acesta este stadiul suprem al elevării spirituale.

Să spun câte ceva despre fiecare chakră. Aşadar…

Muladhara Chakra (chakra pubiană sau a rădăcinii)

Se află în prelungirea coloanei vertebrale la jumătatea perineului, asigurând legătura cu pământul. Coordonează simţul mirosului, glandele suprarenale, oasele dinţii cartilajele şi regiunea inferioară a corpului(rect, prostată, vezică urinară). Dirijează de asemenea, eliminarea toxinelor din organism şi realizează echilibrul sexual al persoanei.

Are rol de bază în supravieţuire şi în situaţiile de urgenţă. Răspunde de creativitate, de anxietate, de flexibilitate. Se ocupă de mecanismele ce duc la obţinerea celor ce ţin în viaţă corpul fizic ( hrană, bani, etc.) asigurând supravieţuirea. O coardă plasată în această chakră înseamnă”am nevoie de ajutorul tău pentru a supravieţui”.

Proasta funcţionare a chakrei pubiene are ca efect incapacitatea de a menţine o slujbă sau un nivel de trai şi determină realizarea acţiunilor impuse de frică. Exteriorizează efectele problemelor nerezolvate cu părinţii în perioada copilăriei. Se deschide foarte mult în stări de pericol, iar deschiderea ei brusca duce la instabilitate emoţională temporară. Blocarea face ca persoanele să fie aeriene”cu capul în nori” sau să sufere de obezitate, hemoroizi, constipaţie. Închiderea ei produce impotenţă.

Culoarea este rosu aprins.

Elementul ce îi corespunde este Pământul.

Cromoterapie: roşu de foc

Fonoterapie: Do major, vocala “U”.

Meloterapie: muzica ritmată.

Aromoterapie: Cerdu şi cuişoare.

Cristaloterapie: Agat, coral roşu, rubin, jasp

Naturoterapie: Răsărit şi apus de soare.



Swadhisthana Chakra (chakra subombilicală)

Se află localizată la doi centimetri sub ombilic. Coordonează gustul, organele de reproducere, rinichii, vezica urinară, lichidele corpului (sânge, limfă, spermă, urină,lichide digestive). Determină integrarea socială. Conformismul, mimetismul si senzualitatea, controlează nevoia de autocontrol şi manipulare, isteria, furia. Dacă este deschisă, prin ea se pot prelua starile negative de la alte persoane. Dă încredere în sine. Blocarea ei determină impotenţă, vaginism, boli renale sau ale vezicii urinare. Tot de ea depinde şi practicarea cu plăcere a actului sexual şi relaxarea, ea controlând practice calitatea  relaţiilor noastre. Corzile din această zonă semnifică “te doresc din punct de vedere sexual”. Prin corzile de la acest nivel se poate pierde energie.

Culoarea este portocaliu.

Elementul characteristic este apa.

Cromoterapie: orange

Fonoterapie: Re major vocala “O”

Meloterapie: muzica uşoară.

Aromoterapie: ylang-ylang, ulm, stejar

Cristaloterapie: carneol

Naturoterapie: cerul portocaliu dimineaţa, apa limpede.
 
                                                                                   va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu