"Fiţi, dar, voi desăvârşiţi precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este".


Matei 5:48

joi, 5 aprilie 2012

Constiinta sau constienta

M-am tot intrebat ce este aceea Constiinta. Se scrie cu "C" sau cu "c". Spunem ca avem constiinta. Spunem ca altii nu au constiinta. Pe vremuri (acum nu mai stiu) se spunea ca atunci cand faci un rau te urmareste constiinta. Constiinta nu te lasa sa dormi, nu te lasa sa fii linistit atunci cand faci un lucru rau.
 La ce ne referim de fapt?
Spunem despre oameni ca nu au constiinta daca fac tot felul de lucruri inumane, lucruri care nu sunt in conformitate cu legile universale, cu Dumnezeu. De fapt, actiunile care deviaza de la axa lui Dumnezeu, care nu sunt in conformitate cu legile Universului, cu armonia lui si a Lui, sunt considerate negative sau rele.
De asemenea se spune ca "nu te lasa constiinta" sa faci un anumit lucru.
Pana la urma, constiinta este de fapt gradul de constienta, gradul de constientizare a lui Dumnezeu. Gradul de constientizare ca esti din Dumnezeu, ca esti facut "dupa chipul si asemanarea Lui", gradul de constientizare ca existi datorita Lui si ca traiesti doar pentru a putea repara greselile facute altadata si de a te intoarce Acasa. De a te intoarce in sanul lui Dumnezeu.
de fapt asta este constiinta. Si atunci cand spui ca un om are constiinta, spui ca acel om are un anumit grad de constientizare a lui Dumnezeu. Cand spui ca il "mustra" constiinta, de fapt il "mustra" Dumnezeu. Il "mustra" faptul ca el stie despre Dumnezeu si ii pasa de El. Si stie ca a actionat intr-un mod care nu este in conformitate cu legile Lui.
Evident ca asa cum consideram ca sunt grade de constiinta, asa sunt grade de constienta. Grade, niveluri de constientizare a lui Dumnezeu. cu cat gradul este mai mare cu atat esti mai aproape de El si faci actiunile de zi cu zi mai aproape de legile Lui. Cu cat esti mai departe cu atat nu intelegi o iota din legile divine si actionezi dupa "cum te taie capul". Si de multe ori capul "te taie" altfel decat vrea Dumnezeu. Totul in functie de gradul tau de constientizare a lui Dumnezeu.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu