"Fiţi, dar, voi desăvârşiţi precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este".


Matei 5:48

duminică, 29 aprilie 2012

istorioara

Citesc o carte despre Yogananda, "Esenta realizarii Sinelui". Acolo este o istorioara revelatoare. Am sa o scriu exact asa cum este:
"Stapanul unui elefant avea sase fii, toti orbi.Intr-o zi le-a cerut sa spele elefantul. Cand fratii au terminat treaba au inceput sa discute despre ce tip de animal era elefantul.
<E simplu! a spus unul. Elefantul este constituit din doua oase mari> . Acesta spalase coltii.
<Cum poti spune acest lucru?>a protestat altul. <Elefantul este ca o sfoara groasa>. El spalase trompa.
Al treilea fiu insista in credinta lui ca elefantul era ca doua aripi. Acesta ii spalase urechile.
 Pentru al patrulea fiu, elefantul se asemana cu patru piloni. Acesta ii spalase picioarele.
Cel de-al cincilea fiu spalase partile laterale. descrise astfel elefantul ca un perete care respira.
Iar cel de-al saselea si cel din urma a strigat: <Baieti nu ma puteti prosti! Eu stiu. Experienta mi-a aratat faptul ca elefantul este o bucatica de coarda care atarna in jos din cer>. El ii spalase coada.
Pentru ca fiecare fiu isi exprima propria opinie mai insistent, s-a creat o disputa aprinsa. Dupa ceva vreme, tatal a intrat si i-a auzit strigand unul la altul. Ascultand acest flux inflamat de intoleranta, a strigat razand:<Fiii mei, va certati pentru nimic!>.
<Pentru nimic?>a strigat unul dintre ei.<Fratii mei sunt cu totii mincinosi si au indrazneala sa imi spuna MIE ca sunt asa! >
<Dragii mei copii,> a spus tatal impaciuitor, <fiecare dintre voi a spalat numai o parte din elefant, numai eu l-am vazut in totalitate.El este tot ce fiecare dintre voi spuneti ca este, dar, a adaugat acesta, este mult mai mult decat fiecare dinre voi isi inchipuie>.
Apoi a constinuat sa le descrie cum arata in totalitate animalul. <Vedeti fii mei, a incheiat acesta, toti aveti dreptate - dar, in acelasi timp, gresiti cu totii>.
Acesta este si cazul lui Dumnezeu, a concluzionat Sri Yogananda, cu toate perspectivele Sale luate din religii diferite. Dumnezeu este Unul, dar caile catre El sunt multe. Iar felurile in care El poate fi experimentat si descris sunt nenumarate".

Asta incerc sa spun de atata vreme: ESTE UN SINGUR DUMNEZEU SI CAILE LUI SUNT MULTIPLE!
Nu ar trebui sustinut o singura cale ca fiind singura si unica! Unde este toleranta? Unele religii afirma ca sunt unicele cai de mantuire. ori, nu se poate sa fie asa. Dumnezeu nu apartine ortodoxilor, nici catolicilor, nici hindusilor nici brahmanilor. Dumnezeu apartine oamenilor. indiferent de dogmele lor.

2 comentarii:

  1. Foarte relevanta comparatia.Iti multumesc mult ca ne deschizi ochii in continuare.Mihai Pricop.

    RăspundețiȘtergere
  2. merci Mihai, merci mult. drum batut in evolutie iti doresc!

    RăspundețiȘtergere