"Fiţi, dar, voi desăvârşiţi precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este".


Matei 5:48

miercuri, 10 noiembrie 2010

fara titlu..

Astăzi am încercat să citesc o carte scrisă de un călugăr ortodox. Mi s-a reproşat, la un  moment dat, cum că nu citesc şi cărţi dintr-astea. Sau numai cărţi d-astea. I-am răspuns persoanei respective că, dacă am să citesc numai cărţi ortodoxe am să aflu numai o părere.cea ortodoxă. Dacă citesc din mai multe religii, voi avea o părere mai completă. Am mai spus-o şi o repet. Calea spre mântuire nu este rezervată NUMAI unei singure religii. La mântuire se poate ajunge pe mai multe căi. E ca şi drumul de la Slobozia la Bucureşti. Pornind de la Slobozia, poţi ajunge la Bucureşti ori pe autostradă ori pe la Urziceni. Nu calea este importantă ci finalul ei. Aşadar...
 Am încercat să citesc o carte ortodoxă. Nu am reuşit. În carte este descrisă o anumită cale spre mântuirea sufletelor noastre, dar nu explică şi de ce trebuie făcut una sau alta. Este o îndoctrinare ca în mai toate religiile. Are, din ceea ce pot eu percepe, adevăruri importante, dar, sunt spuse într-o manieră caracteristică bisericii. “fă chestia aia, că tu oricum eşti un păcătos şi un nimic. Dacă nu faci aşa te bate şi te judecă Dumnezeu”. Acest ton nu mi s-a potrivit niciodată. Nu pot accepta chestia cu “crede şi nu cerceta”. Eu spun că toţi ar trebui să cercetăm. Vom ajunge la acelaşi rezultat. Dar, îţi şi poţi explica de ce ar trebui să facem una sau alta.  Iar faptul că nu lasă loc altor religii, ci le blamează, mă face să cred că acest om are o viziune prea categorică şi restrânsă, ca şi cum el ar ştii Adevărul absolut, neîncercând să lase o “portiţă”, căci oricine pe acest pământ este supus greşelilor. Vă spun că şi hinduismul are sfinţii lui, şi budismul are sfinţii lui şi probabil şi alte religii. Nu spun că absolut toate religiile sunt bune. Nici eu nu sunt de acord cu multe dintre ele, mai ales cele din vest. Ortodoxismul, da, are un mare avantaj faţă de catolicism, iar creştinismul are un mare avantaj faţă de religiile orientale. Dar, asta nu înseamnă că religiile orientale nu sunt bune. Sau că religiile orientale nu au avantaj faţă de creştinism. Vă spun că ele(nu toate) sunt de multe ori mai curate decât ceea ce a ajuns acum creştinismul faţă de ce a fost atunci când ni la adus Iisus!  
Mă aşteptam să fie o carte pe un ton liniştit şi cu multe învăţăminte în ea. În schimb am găsit o carte cu un ton autoritar şi totalitar. Sincer, îmi pare rău şi sper ca până la urmă să găsesc o carte ortodoxă de care să fiu mândru!

4 comentarii:

  1. Ar trebui sa citesti si "Viata parintelui Cleopa" pe care il consider un sfant...Asta iti spune un suflet care practica de 18 ani yoga, care a studiat 3 ani ayurveda si 2 ani taiji...In vara am ajuns in Moldova si Bucovina care m-au impresionat prin manastirile lor. Ajuns la chilia lui Cleopa Ilie am simtit energetic ceva de nedescris...Ca si cum, el ink era inauntru. Nu-mi venea sa cred. Atunci am cumparat de acolo carte despre viata lui care m-a impresionat si care m-a influentat intru catva.

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-ar placea sa o citesc si eu. si eu cred ca Arsenie Boca, parintele Cleopa, au fost sfinti(ma rog, inca mai sunt!). si sunt convins ca mai sunt si acum si alti sfinti despre care noi stim mai putine!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce e cu poza din dreapta de sub titlul "Diagrama orbitala a asteroizilor si cometelor potential periculoase pentru Pamant! "???

    ca nu se vede bine deloc.

    o poti pune in alta parte la rezolutie calumea sa se vada?

    RăspundețiȘtergere
  4. peste 5400 de asteroizi si comete au fost identificate zburand suficient de aproape de planeta noastra pentru ca astronomii sa le clasifice drept obiecte aflate in proximitatea Terrei. cele care depasesc 140m in diametru si trec la mai putin de 7.4 mil.de km de orbita Terrei sunt considerate potential periculoase. astronomii au catalogat peste 950 de astfel de corpuri(liniile rosii), inclusiv Apophis, un asteroid care se va apropia la 33.796 de km de Terra in 2029. se crede ca nici unul din acesti asteroizi nu este probabil sa ne ciocneasca.
    foto este preluata din National Geographic din 2007(luna nu o mai stiu).daca imi dai un mail incerc sa ti-o trimit prin mail.

    RăspundețiȘtergere